Vardagsromantik

Lyx och weekend

Vad är en perfekt resa för dig?

Teneriffas stränder eller Paris glittrande kärleksmetropol? Vad får dig att längta efter en semester? Oavsett om det handlar om en långvarig semester med flera destinationer i Europas alla hörn eller en dagsresa till Kentucky Fried Chicken i Köpenhamn så kommer resultatet bli bra. Vissa tycker om de soliga stränderna där man kan ligga och låta solen steka huden vackert brun medan barnen leker i sanden några meter bort. Andra tycker om det vilda stadslivet med vännerna med heta krogrundor mitt i stadens glittrande kärna. Vad är en perfekt semester för dig? Håll inte igen – det finns någonting för alla smaker!

När du planerar din resa bör du ha i åtanke att du ska få ny energi och kunna komma tillbaka som en ny människa. För att det ska kunna uppnås är det viktigt att du väljer ett resmål som verkligen faller dig i smaken. Tycker du om att upptäcka nya platser eller vill du hellre hålla dig till det du vet? Vill du ha en lugn semester eller uppskattar du när det är lite fart och fläkt? Det finns någonting för alla, så låt det ta sin tid att hitta ditt mål. Att respektera dina behov för semestern är det första steget för att få en fantastisk semester.

När resan väl är bokad och klar, se till att du har förberett dig på ett sätt som du känner dig bekväm med. Alla människor är olika. Om du är en människa som gärna tar saker som de kommer behöver du inte vara alltför noga med planeringen. Om du å andra sidan vill ha koll på allting och inte känner dig bekväm med att låta slumpen avgöra vissa delar av semestern, då är det nödvändigt att ha en solklar plan över hur semestern kommer att fungera. Lyssna till dig själv och se till att blir som du har tänkt dig – även om det du har tänkt är att det får bli som det blir.

Lättviktig mat för vandringen

För de som gillar friluftsliv och outdoor är vandring en vanligt förekommande aktivitet. Att vandra kräver dock en hel del förberedelser om den ska bli lyckad och rolig. En av de förutsättningar som finns är att väskan bör vara bra packad. Att ha en bra packad väska innebär bland annat att den väger så lite som möjligt.

Mat är en sak som man bör ha med sig under vandringen. I den här texten får du tips om mat som är mycket lättviktig men samtidigt mättande. Den bästa maten för vandring är den som är kaloririk, kompakt i konsistensen och som är smidig och lätt att tillaga.

Ett bra sätt att titta på vilken mat man ska välja är att jämföra hur många kalorier per hundra gram det är i produkten.

Mandel

Mandel har ett väldigt högt kaloriinnehåll för sin vikt. De är på flera sätt optimala för att ha med sig på utflykten – de kan enkelt ätas under vandringen, de kan vara ett bra tillskott i frukosten (ha i yoghurt eller liknande), eller till och med ha till middagen.

Ungefär tre fjärdedelar av energin i mandlar består av fett. Samtidigt har de dock ett högt proteininnehåll. Protein, som oftast återfinns i kött, kan vara svårt eller krångligt att äta tillräckligt av under en vandring. Mandlar är mycket bra sett ur det perspektivet.

Om du inte gillar just mandlar, eller om du vill variera kosten lite grand, finns det många andra nötter som har likvärdiga egenskaper. Ett tips är att blanda alla och ha som ett bra och energirikt snack.

Müsli

De flesta känner nog till att müsli är nyttigt. Många tycker också att det är riktigt gott. Müsli kan varieras på många olika sätt. Det kan blandas med annat, det kan ätas med mjölk eller yoghurt, och det kan ätas på varmt och kallt.

Det här är två typer av mat som är bra att ha med sig under vandringen. Med mat i den här stilen äter du gott och energirikt, samtidigt som de tar upp liten plats och vikt i väskan.

Kosttillskott i form av energibarer och liknande är ett smidigt sätt att få i sig snabba kalorier och det väger inte mycket att ha ned i ryggsäcken.

Vacker trädgård

Att ha en underbar weekend är inte någonting som måste betyda resor och flyg. Tvärtom kan det räcka med ett par dagar hemma i lugn och ro! För att upplevelsen skall bli skön och trevlig krävs dock att man försökt göra trädgården till en härlig plats att besöka.

Med en suck torkar du svetten från pannan. Du har slitit och släpat precis hela dagen – och när sommarsolen börjar sjunka i horisonten vet du att det är dags att sluta för dagen. Du blickar stolt över din mark – det här ska vara ditt eget paradis. En trädgård i stil med Eden – en plats där du kan beundra naturen och njuta av de sällsamma ensamstunderna, eller ha det mysigt tillsammans med familjen. Här kan dina barn springa omkring och glädja sig åt alla de sköna blommorna, och skymningstid blir det den perfekta romantiska atmosfären för tvåsamhet. Du har planerat allt noga, och planterat de allra snyggaste blommorna. Men ändå – du märker vid närmare undersökning att det inte ser ut som du tänkte dig, det är något som fattas.

Eftermiddagen har till slut blivit kväll, och det är mörkt.

  • Alldeles för mörkt.
  • Har du tänkt på belysningen?
  • Trädgårdsbelysning – viktigare än du tror

Hur ska man kunna vara romantisk om man hela tiden går och snubblar på blomkrukor? Det är därför alla filmträdgårdar har så mysig belysning – för att stjärnan ska slippa smaka jord mitt i alltihop. Dessutom gör belysningen det svårare för tjuvar att gömma sig bakom buskarna… Men det ska inte vara några stora strålkastare som lyser upp varje liten hörna – idén är inte att blända besökaren, utan att bidra med lite skymningsstämning som förhindrar otrevliga olyckor och agerar som en sorts visuell bakgrundsmusik.

Hur man planerar belysningen

Du kan få inspiration genom att tänka efter hur de vackraste trädgårdar du sett ordnat det med ljuset. Man brukar minnas det som skapar intryck, så på detta sätt vet du vad som kommer att kännas bäst för dig. Men som några allmänna tips kan du ju tänka på följande:

  • Se till så att alla stigar är ordentligt belysta. Prova med markbelysning som decklights – de skapar en härlig stämning utan att beröva natten dess magiska mörker.
  • Har du en växt som du är särskilt stolt över? Pröva att ge den en alldeles egen lykta – så att man kan beundra den även i mörkret.
  • Lek med ljus och vatten – har du installerat en fontän eller dylikt kan du installera små strålkastare som lyser upp vattendropparna med olika färger.

© 2018 Vardagsromantik

Theme by Anders NorenUp ↑