Den som inte själv har barn kan känna sig oinitierad och förvirrad när det kommer till valet av skötbord. Inte minst när man skall inhandla dessa möbler för offentliga badrum i affärer och på restauranger. Naturligtvis är det viktigt att välja skötbord som får plats, men hur de skall placeras och vad som krävs är någonting helt annat. I Sverige finns några alternativ som vi är ganska ensamma om att ha tillgång till. I första hand gäller det företaget Skötbordspecialisten. Redan i början av 1980 talet lanserades deras eget varumärke, Robust, och alla som vistats i offentliga miljöer kan ha sett dessa skötbord. vad som kännetecknar Robust skötbord är att det är ett vägghängt alternativ utformat som ett skåp. När man fäller ut klaffen finns såväl dynor som hyllor. Skötbordet är även utrustat med en sarg som minimerar risken för att barnet skall kunna ta sig över kanten när man byter blöjor.

Tanken bakom Robust skötbord

Uppfinnaren som ligger bakom skötbordet i fråga, var med om att byta blöja på en bensinmack under 1970 talet. Det fanns inte tillstymmelse till skötbord tillgängligt och han fick byta blöjor på golvet. En upplevelse som många föräldrar kan ha varit med om. Inte minst för några år sedan när det inte var lika självklart att kunna erbjuda skötbord i sina badrum. Här väcktes idén som senare blev det välkända skötbordet som nu finns både i offentliga och privata rum. Det är nu fler än 20 000 skötbord som rullat ut från fabriken och varhelst i Europa man befinner sig kan man räkna med att få se minst ett av dessa skötbord! På senare år har de även tagit sig in på marknaden i Asien vilket kan tänkas innebära ett visst hopp i fråga om efterfrågan samt behov.

Även om Robust skötbord är en klassiker som ännu går bra, har företaget inte stannat av. Tvärtom kommer det ständigt nya alternativ som alla tillför någonting. Bland annat kan ergonomiska, höj och sänkbara, skötbord tagits fram. Dessa är optimala i de fall ett barns föräldrar varierar mycket i längd. På detta sätt blir det också säkrare att byta blöjor på små barn då man har full kontroll på vad som händer. Eftersom man ofta vill ha sitt skötbord nära rinnande vatten, finns även alternativ inom Robust med avsågat hörn. På så vis kan man i vissa fall möblera smartare.